top of page

4 érv, hogy miért érdemes fa-alumínium nyílászárót választanunk

A kültéri nyílászárók kiválasztása során, különösen ha a kérdéses épület modern design-nal megálmodott, előbb-utóbb találkozik a kérdéssel, mit érdemes választani, a műanyag vagy a külső alumínium borítással ellátott fa nyílászárót. Tényleg érdemes az alumínium borítású fát preferálni? Vagy ez csupán a legújabb design trend?


Bárki, aki otthont épít vagy felújít, ismeri a nehéz döntéseket és az ezzel járó kompromisszumokat, és ez alól az ablakanyagok kiválasztása sem kivétel.


Tényként kezelt, hogy a vinil (uPVC) olcsóbb, az alumínium pedig drágább kategóriát képvisel, ugyanakkor mindkettő kevés karbantartást igényel. Mindkettő jó szigetelési értéket kínál, a jobbat viszont általában a műanyag adja.

Ezek az állítások bár általában igazak, a legújabb, extra hőszigeteléssel ellátott passzívház minősítésű fa-alumínium ablakok bőven felveszik a versenyt a műanyag ablakok hőszigetelési tulajdonságaival. Illetve a két típus közötti árkülönbség is csökkenőben van tapasztalataink szerint.


A két ablakanyag esztétikáját tekintve viszont nehéz nem a fa-alumíniumot preferálni.

A fa páratlan szépséget kínál, de rendszeres karbantartást igényel, amelyet sokan igyekeznek elkerülni. Az alumínium borítás ebben nyújt megoldást. A külső alumínium borítású tömörfa ablakok azt a szépséget és hangulatos megjelenést kölcsönzik belülről, amire csak a természet képes.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy megfelelő felületkezeléssel, és a szerkezetek helyes kialakításával a tiszta fa megoldás esetében is jelentősen kitolható az az időintervallum, amikor a nyílászáró ’beavatkozást’ igényel.

Ha az esztétikai és design szempontokat vesszük alapul tehát, szerintünk nem is állja meg a helyét a kérdés: műanyagból vagy alumínium borítással ellátott fából készüljön egy ablak?

Teljesen két különböző műszaki és esztétikai megoldást hasonlítunk, még akkor is, ha funkciójában a végcél ugyanaz, a fa megjelenése egy olyan plusz belsőépítészeti elemet kínál, ami műanyagra nem cserélhető. Persze ez egyéni ízlé kérdése.


Az alumínium mindenhol ott van. Valójában ez a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló elem a világon (az oxigén és a szilícium mögött). A mindössze 2,7 gramm/köbcentiméter súlyú alumínium könnyű és erős, így a tartós és alacsony karbantartási költségeket jelent. Az alumínium más anyaggal való burkolás nélkül is természetesen ellenáll a korróziónak. Természetes, oxidból készült védőréteggel rendelkezik, amely megállja a helyét az idő próbáján.


Így az alumínium borítású fa ablakok a fa és az alumínium legjobb tulajdonságait ötvözik egy egyedülálló, prémium rendszerben. A két anyag kombinációja egy ütős műszaki megoldást kínál, melyre a magas hőteljesítmény és a hosszú távú tartósság jellemző. A kettő kombinációja nem véletlenül ideálissá teszi a fa alumínium ablakokat luxuslakásokhoz, passzívházakhoz és modern építészeti projektekhez. A műanyag ablakok a jelenben kedvezőbb áron érhetőek el, de 15-20 év távlatában drágább megoldást jelentenek – az olcsón elérhető műanyag ablakok kevéssé tartósak, hamarabb mennek tönkre, kell alkatrészeket cserélni bennük, veszítenek hőszigetelő képességükből, mattulnak, kopnak, elszíneződnek.


A fa-alumínium nyílászárók személyre szabhatóak. Ezt a faanyagok és az alumínium borítás színeinek széles választéka biztosítja. Az alumínium borítások a RAL színskála szinte bármelyik színében választhatóak, illetve speciális felületkezelési megoldásokat is lehet velük utánozni, mint például a savmart hatás. Mindezek miatt sokkal jobban illeszthetőek az egyedi esztétikai, energia- és biztonsági igényekhez.


Végül pedig az egyik elvitathatatlan érv az alumínium-fa ablakok mellett a környezettudatosság kérdése. A fa szemben a műanyaggal egy környezettudatos, fenntartható megoldást kínál.



Mi a 4 érvünk tehát a fa-alumínium ablak mellett?


1. A természet páratlan szépsége modern megjelenésben – belsőépítészeti elem

2. Hosszú élettartam, speciális időjárás-állóság, minimális karbantartás mellett

3. Egyedi igényekre szabhatóak, rugalmas megoldások

4. Fenntartható, környezettudatos megoldás

Comments


bottom of page